Download neet-biology.pdf PDF

Titleneet-biology.pdf
TagsDominance (Genetics) Zygosity Allele Earth & Life Sciences Life Sciences
File Size853.1 KB
Total Pages31
Document Text Contents
Page 1



Page 2

No part of this book may be reproduced or transmitted in any form or by any means, C.D. ROM/Audio Video Cassettes or electronic, mechanical
including photocopying; recording or by any information storage and retrieval system without permission in writing from the Publisher.

 

 

STD. XII Sci.
Triumph Biology


Based on Maharashtra Board Syllabus


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

Printed at: Repro India Ltd., Mumbai

Useful for all Medical Entrance Examinations held across India.

TEID : 914

Salient Features

• Exhaustive subtopic wise coverage of MCQs.

• Quick review provided for each chapter.

• Hints included for relevant questions.

• Various competitive exam questions updated till the latest year.

• Includes solved MCQs from AIPMT, MH CET 2015.

• Evaluation test provided at the end of each chapter.



Fifth Edition: May 2015

Solutions/hints to Evaluation Test available in downloadable PDF format at

www.targetpublications.org/tp914

Page 15

12

Publications Pvt. Ltd. Target Std. XII : Triumph Biology
18. When dominant AA and recessive aa is

crossed, the percentage ratio of the hybrid
showing the parental genotypes is

(A) 0% (B) 25%
(C) 50% (D) 75%

19. 190 grains of Jowar from single plant when

sown produce 140 tall and 50 dwarf plants.
The genotypes of these offsprings may be

(A) TT, tt (B) TT, Tt
(C) Tt, Tt (D) TT, Tt, tt

20. In a cross between axial and terminal flowered

pea plants, F2 progeny show
(A) axial flowers
(B) terminal flowers
(C) both (A) and (B)
(D) none of these

21. Which of the following cross will produce

terminal flower in garden pea?
(A) AA Aa (B) Aa Aa
(C) Aa AA (D) AA aa

22. When homozygous dominant parent is crossed

with heterozygous parent, the percentage of
offsprings with different phenotype than either
parent is

(A) 0 (B) 25
(C) 50 (D) 75

23. A plant is heterozygous for tallness (Tt). The

possibility of ‘t’ gamete fertilizing either T or
‘t’ is

(A)
1

8
(B)

1

2


(C)
1

4
(D)

1

6
24. Mendel’s principle of segregation is based on

separation of alleles during
(A) gamete formation
(B) seed formation
(C) pollination
(D) embryonic development

25. When a pure tall plant (TT) having rounded

seeds (RR) is crossed with dwarf plant (tt)
having wrinkled seeds (rr) and their F1
progeny are crossed among themselves to
produce F2 generation, how many phenotypes
will be observed?

(A) 16 (B) 9
(C) 4 (D) 2

26. In a cross between a pure tall pea plant with
yellow pod and a pure short plant with green
pod, how many double recessive plants would
you expect in F2 generation?

(A) 1 (B) 3
(C) 4 (D) 9

27. In Mendel’s dihybrid cross, the number of

plants which are homozygous for one
character are

(A) 7 (B) 8
(C) 6 (D) 5

28. Find the odd one out.
(A) TtRr (B) TTRR
(C) Ttrr (D) TtRR

29. In a Mendelian dihybrid cross when tall and

yellow seeded plant was crossed with dwarf
and green seeded plant, in F2 generation, 36
tall and green plants were obtained. What is
the total number of progeny obtained in the
cross?

(A) 224 (B) 192
(C) 144 (D) 186

30. If T (tallness), Y (yellow colour) are

dominant, when a plant heterozygous for both
traits is selfed, then the ratio of pure
homozygous dwarf and green would be

(A)
16

3
(B)

3

1


(C)
16

1
(D)

4

1


31. Probability of genotype TTrr in F2 generation

of a dihybrid cross is

(A)
1

16
(B)

3

16


(C)
9

16
(D)

6

16

32. When AA BB and aa bb are crossed, in the F2

generation, the ratio of Aa Bb will be
(A) 4/16 (B) 1/16
(C) 2/16 (D) 8/16

33. If a F1 plant in a dihybrid ratio is crossed with

a recessive plant, the ratio obtained will be
(A) 1 : 1 : 1 : 1
(B) 1 : 1 : 1 : 2
(C) 9 : 3 : 3 : 1
(D) 1 : 1

Page 16

13

Publications Pvt. Ltd. Target Chapter 01: Genetic Basis of Inheritance
34. What should be the genotype of a round

seeded tall plant which when crossed with a
plant of similar genotype produces the
following percentage of phenotypes?

(tall round = 56.25 %, tall wrinkled = 18.75 %,
dwarf round=18.75 %, dwarf wrinkled = 6.25 %.)

(A) Tt RR (B) TT Rr
(C) Tt Rr (D) TTrr
35. How many genetically different gametes will

be produced by a heterozygous plant having
the genotype Aa Bb Cc?

(A) 4 (B) 8
(C) 12 (D) 16
36. A cross between yellow round and green

wrinkled pure line plants yield _______
yellow wrinkled plants in F1 generation.

(A) 9 (B) 3
(C) 0 (D) 16
37. How many types of gametes are expected

from the organism with genotype AA BB CC?
(A) One (B) Two
(C) Four (D) Eight
38. Genetically identical progeny is produced

when the individual
(A) performs cross fertilization.
(B) produces identical gametes.
(C) practices inbreeding without meiosis.
(D) undergoes mutation
39. Some individuals with blood group A may

inherit the genes for black hair, while other
individuals with blood group A may inherit
the genes for brown hair. This can be
explained by the principle of

(A) independent assortment.
(B) incomplete dominance.
(C) dominance.
(D) multiple alleles.
40. Mendel may not be able to establish the law of

independent assortment, if both characters
were located on

(A) separate on homologous chromosomes.
(B) same homologous chromosomes.
(C) separate chromosome but at different loci.
(D) sex chromosomes.
41. A test cross distinguishes between
(A) two heterozygous plants.
(B) two homozygous plants.
(C) homozygous recessive and heterozygous

recessive.
(D) homozygous dominant and

heterozygous dominant.

42. Which of the following cross produces tall and
dwarf in equal proportion?

(A) TT Tt (B) Tt Tt
(C) TT rr (D) Tt tt
43. When a tall pea plant is crossed with a short

pea plant to obtain a ratio 1 : 1, the genotype
of the tall pea plant is

(A) TT
(B) Tt
(C) tt
(D) any of the previous three
44. Back cross is
(A) F1 F1
(B) F1 recessive parent only
(C) F1 dominant parent only
(D) F1 any parent.
45. F1 hybrid obtained from pure inflated pod and

pure constricted pod variety of pea was
crossed back with the pure variety of inflated
pods. The progeny thus obtained will be

(A) all inflated. (B) all constricted.
(C) 3 : 1. (D) 1 : 1.
46. The percentage of ‘yr’ gametes produced by a

YyRr parents will be
(A) 75 (B) 25
(C) 50 (D) 12.5
47. A tall pea plant with red flowers was crossed

with a dwarf white flowered plant and four
kinds of offsprings were produced in equal
proportions. The genotype of the tall red
parent was

(A) TTRr (B) TtRr
(C) TTRR (D) TtRR

1.2 Deviations from Mendelian ratios

48. F1 hybrid is intermediate between the two

parents. The phenomenon is called
(A) codominance
(B) dominance
(C) blending inheritance
(D) incomplete dominance
49. In case of incomplete dominance, the

monohybrid F2 generation will show
(A) identical genotypic and phenotypic ratio

of 3 : 1.
(B) genotypic ratio of 1 : 2 : 1 and

phenotypic ratio of 3 : 1.
(C) identical genotypic and phenotypic ratio

of 1 : 2 : 1.
(D) genotypic ratio of 3 : 1 and phenotypic

ratio of 1 : 2 : 1.

Page 30

27

Publications Pvt. Ltd. Target Chapter 01: Genetic Basis of Inheritance



1. The percentage of ‘ab’ gametes produced by

‘AaBb’ parent will be
(A) 50% (B) 25%
(C) 12.5% (D) 75%

2. Match the column I with column II and select

the correct option.


Column I Column II
a. Incomplete

dominance
i. Unexpressed

b. Roan coat colour
of cattle

ii. Dihybrid cross

c. Recessive allele iii. 1 : 2 : 1
d. Tall red Dwarf

white
iv. Co-dominance

v. Expressed

(A) a iii, b ii, c v, d iv
(B) a iii, b iv, c i, d ii
(C) a v, b ii, c i, d iv
(D) a ii, b iv, c v, d – iii

3. Dwarf plants of F2 population of monohybrid

cross
(A) breed true for dwarfness
(B) breed true for tallness
(C) segregate into 3 tall and 1 dwarf
(D) show incomplete dominance

4. In peas, if 50% of the offsprings are short and

50% are tall, the probable genotypes of the
parents are

(A) Tt Tt
(B) TT tt
(C) Tt tt
(D) tt tt

5. In which of the following cross do 3/4th of the

offsprings appear dominant?
(A) Tt Tt
(B) TT Tt
(C) TT tt
(D) Tt tt

6. When Mendel selfed F1 generation, he

obtained 1064 seeds. In F2 generation, out of
1064 seeds, _______ were tall and ______
were dwarf.

(A) 882, 299 (B) 787, 277
(C) 787, 277 (D) 651, 207

7. Which of the following statements are true
about dihybrid?

(i) It is homozygous for two traits.
(ii) It is heterozygous for two traits.
(iii) It is produced in a cross between two

pure parents differing in two pairs of
contrasting characters.

(iv) It is produced in a cross between two
pure parents differing in one pair of
contrasting characters.

(A) (i) and (ii) are true
(B) (ii) and (iii) are true
(C) (iii) and (iv) are true
(D) (i) and (iv) are true

8. When Mendel performed dihybrid cross by

crossing yellow round seed of pea plant with
green wrinkled seed of pea plant, what result
did he obtained in F2 generation?

(A) All yellow round seeds.
(B) 75% yellow round and 25% green

wrinkled seeds.
(C) Yellow round, yellow wrinkled, green

round, green wrinkled seeds.
(D) All green wrinkled seeds.

9. During a cross between yellow round (YYRR)

and green wrinkled (yyrr), which of the
following statement is true?

(i) A gamete which receives ‘Y’ for colour,
may receive ‘R’ or ‘r’ for shape.

(ii) A gamete which receives ‘Y’ for colour
will receive only ‘R’ for shape.

(iii) A gamete which receives ‘y’ for colour
may receive ‘R’ or ‘r’ for shape.

(iv) A gamete which receives ‘y’ for colour
will receive only ‘r’ for shape.

(A) (i) and (iii) are true
(B) (i), (ii) are true
(C) (i), (ii), (iii) and (iv) are true
(D) only (iv) is true

10. Find out the wrong statement.
(A) Test cross ratio is 1:1
(B) Test cross is a back cross.
(C) Back cross is always a test cross.
(D) Test cross is done between F1 hybrid

and homozygous recessive parent.

Evaluation Test

Page 31

28

Publications Pvt. Ltd. Target Std. XII : Triumph Biology
11. Carina is
(A) outermost two petals of pea flower.
(B) the innermost two petals that are

appressed together.
(C) a boat shaped structure of petals.
(D) both (B) and (C)

12. What is not true about alleles?
(A) Two or more alternative forms of gene

are called alleles or allelomorphs.
(B) Round and wrinkled form of genes are

alleles of each other.
(C) Alleles occupy same loci on

homologous chromosomes.
(D) Only recessive allele express in hybrids.

13. F2 progeny of monohybrid cross shows
(A) two phenotypes and two genotypes.
(B) two phenotypes and three genotypes.
(C) two genotypes and three phenotypes.
(D) one phenotype and two genotypes.

14. When a heterozygous pea plant with inflated

pods is crossed with a plant with homozygous
constricted pods, the offspring are

(A) 75% inflated 25% constricted
(B) all inflated
(C) 50% inflated 50% constricted
(D) all constricted

15. Mendel’s laws of inheritance are applicable in
(A) plants raised through tissue culture.
(B) only sexually reproducing plants.
(C) only on garden plants.
(D) both sexually as well as apomictic

plants.




1. (B) 2. (B) 3. (A) 4. (C)
5. (A) 6. (C) 7. (B) 8. (C)
9. (A) 10. (C) 11. (D) 12. (D)
13. (B) 14. (C) 15. (B)

Similer Documents