Download 01 Kunci Jawaban PR Inggris 10B 2015 KTSP PDF

Title01 Kunci Jawaban PR Inggris 10B 2015 KTSP
File Size8.1 MB
Total Pages82
Document Text Contents
Page 2

2 Narratives

Pada unit ini peserta didik akan mempelajari dan diharapkan menguasai:
1. tindak tutur berterima kasih,
2. tindak tutur mengucapkan selamat,
3. berbagai teks narrative, baik lisan maupun tulisan,
4. teks lisan fungsional pendek: pengumuman (announcement),
5. teks tulis fungsional pendek: kartu ucapan selamat (congratulations card), serta
6. tata bahasa: causative verbs dan past perfect tense.

Narratives

• Mampu bersikap sopan dan santun ketika berkomunikasi.
• Mampu mengungkapkan gagasan utama dan maksud ungkapan berterima kasih dan mengucapkan selamat dalam percakapan

yang diperdengarkan.
• Mampu mempraktikkan ungkapan berterima kasih dan mengucapkan selamat dalam konteks sehari-hari.
• Mampu mengungkapkan gagasan utama serta informasi rinci dan tertentu dari monolog narrative yang diperdengarkan.
• Mampu menyampaikan teks narrative secara lisan dengan lafal, tekanan, dan intonasi yang benar.
• Mampu mengungkapkan gambaran umum, informasi rinci, fungsi sosial, dan tujuan komunikatif teks narrative.
• Mampu menulis teks narrative dengan memperhatikan langkah retorika dan struktur teks yang benar.
• Mampu mengungkapkan gagasan utama dan informasi rinci pengumuman yang diperdengarkan.
• Mampu menyampaikan pengumuman dengan topik yang dekat dengan peserta didik.
• Mampu mengungkapkan gambaran umum, informasi rinci, fungsi sosial, dan tujuan komunikatif kartu ucapan selamat.
• Mampu menulis kartu ucapan selamat dengan topik yang dekat dengan peserta didik.

Teks narrative• Tindak tutur berterima kasih
• Tindak tutur mengucapkan

terima kasih

• Percakapan yang memuat
ungkapan berterima kasih dan
mengucapkan selamat yang
diperdengarkan.

• Praktik bercakap-cakap
menggunakan ungkapan
berterima kasih dan
mengucapkan selamat dalam
konteks sehari-hari.

• Pengumuman (announcement)
lisan

• Kartu ucapan selamat
(congratulations card)

• Berbagai teks narrative lisan dan
tulis.

• Pemahaman terhadap tujuan
komunikatif, informasi rinci, dan
informasi tertentu teks narrative.

• Praktik menyampaikan teks
narrative dengan lafal, tekanan,
dan intonasi yang benar.

• Praktik menulis teks narrative
dengan langkah retorika dan
struktur teks yang benar.

• Berbagai pengumuman lisan.
• Berbagai kartu ucapan selamat.
• Praktik menyampaikan peng-

umuman lisan.
• Praktik menulis kartu ucapan

selamat dengan topik yang dekat
dengan peserta didik.

Page 41

41Kunci Jawaban PR Bahasa Inggris Kelas X

Listen and answer the questions based on what you have
heard.

Teks yang dibacakan oleh Bapak/Ibu Guru:
Getting bored with your routines? Find a relaxing

time in Belitung. The region, famous as a tin producer,
also has superb beaches with blue sea water, coral reefs,
fine white sand and granite rock formations. Besides
enjoying the beaches, you can spend your days with
culinary tours, cultural tours or history tours.

BelitungIsland.com will assist you to further explore
the island. We present a complete guide to visit Belitung.
We also provide many kinds of tour packages at
reasonable prices. Contact us on +6271922890 for the
detailed information and reservation.
Adopted from: https://www.belitungisland.com/
?id_dest=6&bahasa=en (August 25, 2015)

1. What is the text about?
2. Based on the text, what is Belitung famous for?
3. What are the characteristics of the beaches in Belitung,

based on the text?
4. What should listeners do to get more information?
5. “... has superb beaches with blue sea water, ....”

What is the antonym of ‘superb’?

Jawaban:
1. An advertisement of BelitungIsland.com.
2. It is famous as a tin producer.
3. The beaches have blue sea water, coral reefs, fine white

sand and granite rock formations.
4. Call +62719 22890.
5. It is ‘awful’ or ‘terrible’.

Text 2
Comfort Department Store offers you a big sale of up to

70% discount. It is specially organized for the Lebaran season,
from July 10 to August 10, 2013.

Go shopping now and get special prices on all items.

Text 3
Are you going camping? Pitch your tent at Badak Air,

an exlusive camping ground in Ciawi, Bogor. Besides a great
place for camping, the place provides fresh air, beautiful scenery
of natural environment, an organic farm area and an outbond
activities area.

We offer you a special price, Rp100,000/day. Reserve now
at 7227827 or e-mail at [email protected] com. For more details, call
us on 7227827.
Adopted from: http://www.badakair.com/ (September 12, 2015)

Gambar yang dikerjakan oleh peserta didik dan sekaligus
jawaban:

3

Source: http://www.indrokilocamp. files. wordpress.,
downloaded January 14, 2015

Source: publisher’s doc., photographer: Mustriana

Source: http://www.1hildalexander.files.
wordpress.com., downloaded January 14, 2015

1

2

C. Listen to the texts in Task B once again.
Answer the following questions.

Jawaban:
1. It is located at Jogja Kembali Monument area, Yogyakarta.
2. A playground, food stalls and a paper lantern park.
3. Rp10,000/IDR on weekdays and Rp15,000/IDR at weekends.
4. Six hours.
5. An advertisement about a big sale at Comfort Department

Store.
6. For a month.
7. A camping ground.
8. Camp, enjoy fresh air and beautiful scenery, learn about an

organic farm and do outbond activities.
9. By calling 7227827 or sending an e-mail at [email protected]

10. Rp100,000.

D. Listen and complete the text based on what you have
heard.

Teks yang dibacakan oleh Bapak/Ibu Guru dan jawaban:
Do you like (1) snorkeling? Try Pink Beach for your next

snorkeling event. Located on Komodo Island, this famous tourist
(2) destination features a beautiful pink sand beach, amazing
(3) underwater sea life and stunning panorama. The pink sand is
formed from a (4) mixture of white and red sand from pieces of
plankton species, Foraminifera.

Spend your days at Pink Beach, going snorkeling, swimming,
(5) sunbathing or just enjoying the beautiful romantic view. It will
be fun! Don’t miss your (6) adventure at one out of seven pink
beaches in the world. Be (7) assured that you will have
tremendous pleasure and (8) memorable moments at the beach.
Adapted from: http://lombokmarine.com/pink-beach-or-pantai-merah-in-komodo-island-
komodo-national-park.html (August 13, 2015)

Page 42

42 Descriptions

A. Listen and complete the text based on what you have
heard.

Teks yang dibacakan oleh Bapak/Ibu Guru:
Would you like to see batik (1) collections? Are you

looking for batik clothes? Would you like to learn how to
make batik cloth? Find your answers at Green Batik
House.

Green Batik House (2) displays a number of batik
collections. There are batik Pekalongan, batik Yogyakarta,
batik Solo and many others. Besides, you can find many
(3) patterns and styles of batik, for dresses, shirts,
jackets, sarongs, bags, laptop cases and other clothing
items. The prices (4) vary from Rp10,000 to millions,
depending on the products and materials.

Green Batik House also gives you a chance to see
how batik cloth is made. If you would like to learn how to
make batik cloth, Green Batik House will (5) charge you
Rp10,000 for the cost of the materials. So, what are you
waiting for? You can learn, shop and see batik collections
at Green Batik House, Jalan Jenderal Sudirman no. 10.

Soal yang dikerjakan oleh peserta didik:
Would you like to see batik (1) ________? Are you

looking for batik clothes? Would you like to learn how to make
batik cloth? Find your answers at Green Batik House.

Green Batik House (2) ________ a number of batik
collections. There are batik Pekalongan, batik Yogyakarta,
batik Solo and many others. Besides, you can find many
(3) ________ and styles of batik, for dresses, shirts, jackets,
sarongs, bags, laptop cases and other clothing items. The
prices (4) ________ from Rp10,000 to millions, depending on
the products and materials.

Green Batik House also gives you a chance to see how
batik cloth is made. If you would like to learn how to make batik
cloth, Green Batik House will (5) ________ you Rp10,000 for
the cost of the materials. So, what are you waiting for? You can
learn, shop and see batik collections at Green Batik House,
Jalan Jenderal Sudirman no. 10.

B. Answer the following questions based on the text in
Task A.

1. What is the purpose of the text?
2. What can visitors do at Green Batik House?

E. Your teacher is going to ask you questions about the
text in Task D.
Listen and answer the questions correctly.

Pertanyaan-pertanyaan yang diperdengarkan oleh Bapak/Ibu
Guru:
1. What is the purpose of the text?
2. What does the place offer its visitors?
3. How is the pink sand formed?
4. What can visitors do at the place?
5. How many pink beaches are there in the world, based on

the text?

Jawaban:
1. To advertise Pink Beach.
2. A beautiful pink sand beach, amazing underwater sea life

and stunning panorama.
3. It is formed from a mixture of white and red sand from

pieces of plankton species, Foraminifera.
4. Go snorkeling, swim, sunbathe and enjoy the view.
5. There are seven.

3. What products does Green Batik House provide?
4. How much do the products at Green Batik House cost?
5. Where is Green Batik House located?

Jawaban:
Task A
1. collections 2. displays 3. patterns
4. vary 5. charge

Task B
1. To advertise Green Batik House.
2. See batik collections, shop and learn how to make

batik cloth.
3. Dresses, shirts, jackets, sarongs, bags, laptop cases

and other clothing items made from batik cloth.
4. The costs vary from Rp10,000 to millions.
5. At Jalan Jenderal Sudirman no. 10.

A. Present a spoken advertisement of the cruise ship
journey below.
Add information of your own.

Contoh jawaban:
Enjoy a 7-night eastern Caribbean cruise from Miami on

a Cruise Ship Journey. It is a luxurious cruise ship with 5 distinct
areas 1,000 professional and friendly crew who are ready to
serve you while your cruise.

Luxurious 15 dining options with the most delicious menus
around the world served by professional chefs. We provide
a spa, fitness center, central park and 4 pools for your rest and
relaxation. For those of you who want to have adventure with fun,
we have surf simulators, rock climbing walls, zip line, basketball
court, ice-skating rink and mini golf course. Don’t miss the
fascinating water park and 3D movie theater for your kids and
family. Enjoy live music performances and theater shows.
Lounge, café and shopping center open at all times. A fast
Internet access is available throughout the ship. Enjoy perfect
cruise with us. For more detail information and reservation, visit
www.journeycruiseship.com.

A. Present a spoken advertisement of this place.
Add information of your own.

Grand Christa Hotel

Facilities:
● 250 spacious rooms ● Free internet access
● Meeting rooms ● Swimming pool
● Spa and beauty salon ● Restaurant and café
● Fitness center ● Playground

Page 81

81Kunci Jawaban PR Bahasa Inggris Kelas X

LISTENING SECTION
PART I

1. Percakapan yang diperdengarkan oleh Bapak/Ibu
Guru:
Girl : What is your plan for the next holiday?
Boy : I have no idea.
Girl : What about having a picnic to Lembang with

me, Wira?
Boy : I’d love to. Thanks.
Narrator : What is the girl doing?

Jawaban: C

2. Percakapan yang diperdengarkan oleh Bapak/Ibu
Guru:
Man : Do you still remember Joni, our friend in

SMA? He is an English teacher now.
Woman : Wow, I don’t believe it! He wasn’t good at

English when he was in SMA, was he?
Narrator : What does the woman express to hear the

news?

Jawaban: E

3. Percakapan yang diperdengarkan oleh Bapak/Ibu
Guru:
Girl : Firman, congratulations! Your story was

published in this magazine.
Boy : Thank you.
Narrator : Why does the girl congratulate the boy?

Jawaban: D

4. Percakapan yang diperdengarkan oleh Bapak/Ibu
Guru:
Girl : Reno, have you heard that

Ms. Gina will get married at the end of this
month?

Boy : Yeah, Seno told me yesterday. Why do you
ask?

Girl : Listen, we are all invited to her wedding
party!

Boy : Really? That’s great! I’d love to attend.
Girl : I do too.
Narrator : Where will the speakers go at the end of this

month?

Jawaban: B

PART II

5. Write your answer on your answer sheet.

Percakapan dan pilihan jawaban yang
diperdengarkan oleh Bapak/Ibu Guru:
Girl : Will you attend the opening of our school

bazaar?
Boy : I guess so. What about you?
Girl : I’d love to. So, will you pick me up?
Boy : Sure. No problem.
Girl : ________
Narrator : What is the most appropriate response for

the girl to reply?
A. Thank you.
B. You’re welcome.
C. Sorry to hear that.
D. Everything will be fine.

Jawaban: A

6. Write your answer on your answer sheet.

Percakapan dan pilihan jawaban yang
diperdengarkan oleh Bapak/Ibu Guru:
Girl : Guess what! Tora got third ranking in Class

X2!
Boy : Tora ... the clumsy boy?
Girl : Yes, he is.
Boy : ________
Narrator : What is the most appropriate response for

the boy to reply?
A. No doubt.
B. He deserves it.
C. Congratulations!
D. That’s very surprising!

Jawaban: D

7. Write your answer on your answer sheet.

Percakapan dan pilihan jawaban yang
diperdengarkan oleh Bapak/Ibu Guru:
Boy : Listen! There’s a music festival.
Girl : When?
Boy : This afternoon. Would you like tosee it with

me?
Girl : _________
Narrator : What is the most appropriate response for

the girl to reply?
A. That’s impossible!
B. I agree with you.
C. Can I go with you?
D. I’d love to, but I can’t.

Jawaban: D

Page 82

82 Final Test

PART III

8. Percakapan yang diperdengarkan oleh Bapak/Ibu
Guru:
Man : Hi, Susan. Long time no see. How are you?
Woman : Hi, George. I’m okay. How about you?
Man : As you see, I’m fine. Anyway,

what are you doing here?
Woman : Well, my executive editor sent me to cover

a story about the demonstration here.
Man : I see. You’re a journalist now. A great job,

Susan!
Woman : Thank you.
Narrator : What does the woman do?

Jawaban: C

9. Percakapan yang diperdengarkan oleh Bapak/Ibu
Guru:
Woman : Reno, is it your USB stick?
Boy : Yes, it is. Oh, thank God. You know, Mom,

I’ve been looking for it for an hour. I thought
I lost it. Where did you find it, Mom?

Woman : Near the toaster. How could it be there?
Boy : I don’t know, Mom, but thank you for finding

it.
Narrator : Where was the USB stick found?

Jawaban: D

10. Teks yang diperdengarkan oleh Bapak/Ibu Guru:
Last month my uncle gave me a nice present for

my birthday. Guess what! It was a pocket digital
camera. The camera is light and small. It has a simple
design, but has 8x optical zoom and 12 mega pixel
resolution. The color is red, my favorite. You know, this
camera is now one of the most valuable things to me,
since I love photography. I’m really grateful to my uncle
and I promise that I will take care of it very well.

Narrator : What does the speaker describe?

Jawaban: A

11. Teks yang diperdengarkan oleh Bapak/Ibu Guru:
A group of scientists claim that supercharging

sweet potatoes with an electric shock could increase the
level of antioxidants and polyphenols in the vegetable—
already accepted as a nutritional powerhouse.

At the 244th National Meeting & Exposition of the
American Chemical Society in Philadelphia this week,
the largest scientific society in the world, a team of
Japanese scientists told attendees that passing an
electric current through sweet potatoes increased the
polyphenol levels by 60 percent.

Sweet potatoes in their raw form contain seven
times as much antioxidants and polyphenols than any
other tubers.

Their theory? That the electric shock stresses the
vegetables, which in turn produce more polyphenols—
disease-fighting compounds found in plant-based
foods—as a protective measure.

Their finding could carry larger implications around
the world, the scientists say, given that the vegetable is
an important food staple in developing countries where
95 percent of the global sweet potato is produced, but
where malnutrition is a serious problem.
Adopted from: http://sg.news.yahoo.com/shocking-sweet-potatoes-
electricity-ups-antioxidants-research-130729418.html (August 31, 2015)

Narrator : What vegetable does the speaker talk about?

Jawaban: D

PART IV

Teks yang diperdengarkan oleh Bapak/Ibu Guru:
This text is for questions 12 and 13.

Attention, please. This announcement is addressed to
all students who will participate in the marching race to
commemorate National Education Day. All participants must
come to school on Friday, May 10, 2013 at 2:30 p.m.
We will do the final preparation before the competition. All
participants are kindly requested to wear sports kit. Thank
you.

Narrator:
12. Where do you probably hear the announcement?
13. What is the announcement about?

12. Jawaban: B
13. Jawaban: D

Teks yang diperdengarkan oleh Bapak/Ibu Guru:
Questions 14 to 15 refer to the following monolog.

Queen Sima is believed to have been the ruler of
Kalingga Kingdom in the north of Central Java. The name
“Kalingga” might have a relation with India.

It is said that Queen Sima was a very fair, just and
strong queen and her people were extremely honest.
The news about Kalingga even arrived to China, during
the Tang Dynasty. The Emperor of China then sent his
envoys to Java to see if it was true.

In front of the envoys, Queen Sima gathered jewels
and gold, then put them in a pot. Later, the pot was put on
the main street of the town. For three months, the pot
stayed there, no one touched it.

One day, the Crown Prince accidentally kicked the pot
and it fell and crushed. The Queen said her son was guilty
and he had to be punished.

At last, the Chinese envoys went back to China with
the proof that the story about Queen Sima and her people
was true.
Adopted from: http://www.st.rim.or.jp/~cycle/MYsimaE.HTML (August 23, 2015)

Narrator:
14. What was Queen Sima like?
15. Why did Queen Sima punish her own son?

14. Jawaban: D
15. Jawaban: C

This is the end of the listening section.

READING SECTION

16. E 31. A 46. E
17. C 32. E 47. C
18. A 33. A 48. E
19. C 34. C 49. B
20. D 35. D 50. C
21. A 36. D
22. E 37. E
23. B 38. B
24. D 39. E
25. E 40. C
26. B 41. C
27. C 42. B
28. C 43. D
29. D 44. C
30. A 45. D

Similer Documents